Τα «όπλα» της τέλειας κουζίνας!

Τα «όπλα» της τέλειας κουζίνας!

Οι παλιές νοικοκυρές έλεγαν ότι για να πετύχει μία συνταγή χρειάζεται αγάπη και μεράκι. Σωστό! Αλλά τι γίνεται με τα βασικά εργαλεία και σκεύη που είναι απαραίτητα για να εκταλεστεί η συνταγή. Στον 21ο αιώνα τόσο η μαγειρική όσο και η ζαχαροπλαστική συνοδεύονται με μία πληθώρα εργαλείων που εγγυόνται ως ένα βαθμό την επιτυχία μιας συνταγής. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε όλα τα «ειδικά» και συνήθως ακριβά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι chef στις επαγγελματικές κουζίνες, αλλά σε όσα πρέπει να διαθέτει μία οικιακή κουζίνα για να παρασκευάζει φαγητά και γλυκά με επιτυχία και ευκολία! 

Χωρίς άλλη καθυστέρηση θα ξεκινήσω από τα πιο απλά αλλά και βασικά εργαλεία και σκεύη κουζίνας, για να προχωρήσω έπειτα στις ηλεκτρικές μικροσυσκευές. 

Εργαλεία Κουζίνας

1. Διάφορες επιφάνειες κοπής: Οι επιφάνειες κοπής είναι απαραίτητες τόσο για την σωστή προετοιμασία και κοπή των υλικών όσο και για την προστασία του πάγκου σας! Ιδανικά, μια κουζίνα πρέπει να διαθέτει περίπου 4 πλαστικές επιφάνειες κοπής, που πλένονται και απολυμαίνονται εύκολα και χαλάνε δύσκολα. Επίσης, απαραίτητη είναι και τουλάχιστον ένα ξύλο κοπής, κυριώς για τα κρέατα. 

2. Κουτάλες, σπάτουλες, αναδευτήρες: Είναι σημαντικό μία κουζίνα να διαθέτει όλα τ μικροεργαλεία που βοηθούν στη προετοιμασία του φαγητού. Ο αυγοδάρτης, η σπάτουλα, η κουτάλα για σούπες, η κουτάλα για ζυμαρικά ή η κουτάλα για πουρέ είναι μερικά από αυτά που θα κάνουν τη μαγειρική πιο εύκολη. 

3. Σουρωτήρια: Η προετοιμασία όλων σχεδών των φαγητών περιλαμβάνει σουρωτήρι καθώς τα υλικά είτε τοποθετούνται εκεί μετά το πλύσιμο είτε σουρώνονται μετά το βράσιμο. Για αυτό το λόγο ειναι χρήσιμο να υπάρχουν 3-4 σουρωτήρια και σε διαφορτετικά μεγέθη. 

4. Μαχαίρια: Ένα σετ μαχαίρια που περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους μπορεί να σας «λύσει» τα χέρια και να βοηθήσει στο τέλειο αποτέλεσμα. Επιλέξτε ένα σετ που έχει τουλάχιστον 5 διαφορετικά μαχαίρια για να καλύψει μία ευρεία γκάμα διαδικασιών στην κουζίνα. Φυσικά, τα μαχαίρια που χρησιμοποιούνται για άλειμμα ή για το τραπέζι δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή. 

Σκεύη Κουζίνας

5. Πολλά, πολλά μπολ: Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε μία συνταγή είναι βασικό να συγκεντρώσετε ολα τα υλικά, που θα χρησιμοποιήσετε, πάνω στον πάγκο εργασίας σας. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσετε κανένα. Γι’ αυτό το λόγο μια σωστά οργανωμένη κουζίνα πρέπει να διαθέτει μπολ (4-5) μεγάλου και μεσαίου μεγέθους για την προετοιμασία των υλικών, όπως το μούλιασμα των οσπρίων. Ακόμα, πρέπει να έχει και μικρά μπολ (4-5) για την οργάνωση των υλικών επάνω στον πάγκο αλλά και την φύλαξη των ψιλοκομμένων υλικών ώσπου να χρσιμοποιηθούν κι αυτά στη συνταγή. 

6. Τηγάνια και κατσαρόλες: Ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι περίπου 28- 30 εκ. είναι απαραίτητο για την προετοιμασία σάλτσας ζυμαρικών, σοτάρισμα λαχανικών ή κρεατικών. Ακόμα, πέρα από τις κατσαρόλες που λίγο πολύ υπάρχουν σε διαφορα μεγέθη σε όλα τα σπίτια σημαντικό είναι να υπάρχει ένας ταβάς, δηλαδή μία πλατιά και κοντή κατσαρόλα τουλάχιστον 28εκ. Η χρήση της διευκολύνει την προετοιμασία όλων των ελληνικών λαδερών και των περισσότερων μαγειρευτών με σάλτσες, πάλι γιατί η μεγάλη επιφάνεια διασφαλίζει καλύτερη απαγωγή της υγρασίας και άρα πολύ πιο εύκολο δέσιμο της σάλτσας, συν ευκολία στο ανακάτεμα.

7. Χύτρα ταχύτητος: Από προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι η χύτρα ταχύτητας είναι αγαπημένο σκεύος και απαραίτητο σε κάθε κουζίνα. Είτε είσαι φοιτητής μακριά από το σπίτι είτε μαγειρεύεις για 10 άτομα κάθε μέρα, η χύτρα σου «λύνει» τα χέρια. Μπορεί να μειώσει το χρόνο προετοιμασία του φαγητού στο μισό και το αποτέλεσμα στο βράσιμο είναι σχεδόν πάτα εγγυημένο. Προσοχή: Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης καλά, γιατί γίνονται και ατυχήματα!

8. Γκριλιέρα/ Σχαροτήγανο: Πολλοί είναι εκείνοι που θα αναρωτηθούν γιατί να μην ψήσουν τη μπριζόλα ή τα μπιφτέκια τους σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι. Φυσικά, γίνεται και αυτό αλλά η γκριλιέρα χαρίζει ένα ωραίο σχάρωμα με γραμμές εφάμιλλο εστιατορίου, και επιπλέον πετυχαίνει καλύτερο, ελαφρύτερο και πιο νόστιμο ψήσιμο καθώς το λίπος από το κρέας διαφεύγει στις αυλακώσεις. 

9. Ταψιά: Κάθε επιμελώς οργανωμένη κουζίνα διαθέτει και όλων των ειδών τα ταψιά. Μικρά και μεγάλα, βαθιά και ρηχά. Τόσο τα γλυκά όσο και τα φαγητά πρέπει να τοποθετούνται σε σωστό ταψί ανάλογα με την ποσότητα. Έτσι, θα έχετε σίγουρα ένα παρόμοιο ή ίδιο ταψί σε μέγεθος μ’ αυτό που προτείνει η συνταγή και το αποτέλεσμα θα σας διακιώσει. 

10. Δοχεία αποθήκευσης: Τελευταίο από τα απαραίτητα σκεύη της κουζίνας είναι τα δοχεία αποθήκευσης. Γυάλινα ή πλαστικά, καλό είναι να υπάρχουν σε αφθονία μέσα στην κουζίνα, καθως δεν φτάνει να φτιάξετε καλά μία συνταγή αλλά πρέπει να αποθηκεύσετε και το φαγητό σας σωστά στο ψυγείο ή την κατάψυξή σας!

Ηλεκτρικές Μικροσυσκευές 

11. Ψηφιακή ζυγαριά κουζίνας: Για να πετύχει μία συνταγή, εισικά σε ότι αφορά τη ζαχαροπλαστική, η ακρίβεια στα υλικά και τις ποσότητες είναι το Α και το Ω. Έτσι, η ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας, που μπορεί να μετρήσει τα γραμμάρια είναι απαραίτητα σε κάθε κουζίνα! 

12. Ηλεκτρικός στίφτης: Πλέον, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρήστε και να σπαταλάτε χρόνο στο να στίβετε λεμόνια και πορτοκάλια για τις συνταγές σας. Ο ηλεκτρικός στίφτης μειώνει τόσο το χρόνο όσο και τον κόπο του να στίβετε. 

13. Ραβδομπλέντερ: Το μπλέντερ είναι βασικό εργαλείο για το ψιλόκομμα των υλικών εύκολα και χωρίς να κινδυνεύσετε να κοπείτε. Η ράβδος ή beamer σας βοηθάει να δημιουργείτε πουρέδες με τα υλικά που έχετε στην κατσαρόλα σας, απευθείας χωρίς να χαλάτε πολλά εργαλεία. 

14. Μίξερ χειρός: Το μίξερ χειρός είναι μία οικονομική λύση για να μπορείτε να φτιάχνετε γλυκά και κέικ, χρησιμοποιώντας απλά τα μπολ που έχετε σπίτι σας. Ειδικά, αν η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε σας, και σπάνια θα φτιάξετε γλυκές παρασκευές, δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσετε περισσότερα χρήματα. 

15. Κουζινομηχανή: Για τους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής, απαραίτητη ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα είναι η κουζινομηχανή. Έχει περισσότερες δυνατότητες, λόγω έντασης και ταχύτητας, από ότι το μίξερ χειρός. Όμως, αυτό τις περισσότερες φορές αντικατοπτρίζεται και στην τιμή της. Γι’ αυτό το προτείνω σε όσους αγαπούν τη ζαχαροπλαστική, και σίγουρα δοκιμάζουν γλυκές συνταγές μία φορά την εβδομάδα! 

Αν βρήκατε ότι διαθέτετε την πλειονότητα των εργαλείων που αναφέρθηκαν στο άρθρο, τότε έχετε σχεδόν την τέλεια κουζίνα για να δημιουργείτε εύκολα και χωρίς κόπο τις συνταγές σας. Αν πάλι δεν διαθέτετε πολλά από τα παραπάνω, τότε μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε τη λίστα των αγορών σας! 

All comments

Leave a Reply