Ασφάλεια στο ψήσιμο

Το ψήσιμο σε εξωτερικούς χώρους έχει τους κινδύνους του, αλλά αυτοί μπορούν να μειωθούν λαμβάνοντας τις σωστές προφυλάξεις και ακολουθώντας τις διαδικασίες ασφαλείας. Μην περιμένετε μέχρι να συμβεί ένα ατύχημα για να σκεφτείτε την ασφάλεια. Έχετε υπόψιν σας τις ακόλουθες συμβουλές ασφαλείας για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ατυχήματα στο ψήσιμο σε εξωτερικούς χώρους. 

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

Μην αφήνετε τη σχάρα ή τη φωτιά σας χωρίς επίβλεψη και φροντίστε να κρατάτε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από τη φωτιά και τον χώρο μαγειρέματος. Έχετε έναν πυροσβεστήρα κοντά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Διαβάστε το εγχειρίδιο

Δεν είναι όλες οι ψησταριές ίδιες. Πάντα να διαβάζετε εγχειρίδια οδηγιών και να συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή σχετικά με τη σωστή χρήση της σχάρας και της φωτιάς πριν από τη χρήση. 

Επιλέξτε την κατάλληλη τοποθεσία

Οι ψησταριές πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και ποτέ σε ρυμουλκούμενο, σκηνή, σπίτι, γκαράζ, σκεπαστή βεράντα ή σε οποιαδήποτε κλειστή περιοχή. Πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 10 μέτρα μακριά από το σπίτι σας. Εκτός από την ύπαρξη κινδύνου πυρκαγιάς, η λειτουργία γκριλ σε κλειστή περιοχή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα, ένα άοσμο, άχρωμο αέριο που μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

Μείνετε μακριά από τον άνεμο

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη σχάρα, τη φωτιά ή την καμινάδα σας σε δυνατούς ανέμους. Οι υψηλοί άνεμοι μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης φλογών σε κοντινά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού σας. 

Ψησταριές κάρβουνου

Ποτέ μην προσθέτετε οινόπνευμα ή άλλα εύφλεκτα υγρά σε μια σχάρα ξυλάνθρακα που έχει ανάψει. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις που μπορούν να ταξιδέψουν αρκετά μέτρα. Αφήστε πάντα τα κάρβουνά σας να κρυώσουν εντελώς πριν μετακινήσετε τη σχάρα σας ή την αφήσετε χωρίς επίβλεψη. Όταν τελειώσετε το ψήσιμο, βρέξτε τα κάρβουνα ή βυθίστε τα σε νερό πριν τα απορρίψετε σε μεταλλικό δοχείο. 

Σχάρα υγραερίου

Για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ελέγχετε πάντα για διαρροές αερίου κάθε φορά που αποσυνδέετε και επανασυνδέετε το ρυθμιστή στην φιάλη υγραερίου. Επίσης, φροντίστε να τηρείτε τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας:

Ποτέ μην μετακινείτε ή αλλάζετε εξαρτήματα αερίου όταν η σχάρα λειτουργεί ή είναι ζεστή.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φιάλη υγραερίου εάν περιέχει εξογκώματα, βαθουλώματα, χαραγές, διάβρωση, σκουριά ή άλλες μορφές εξωτερικής βλάβης.

Καθαρίστε και εκτελέστε γενική συντήρηση στη υγραερίου δύο φορές το χρόνο.

Απενεργοποιείτε πάντα το αέριο στην πηγή (φιάλη ή γραμμή παροχής) πριν από την επιθεώρηση εξαρτημάτων.

Ελέγξτε οπτικά τους εύκαμπτους σωλήνες για τριβή, φθορά και διαρροές πριν από κάθε χρήση.

Όταν ανάβετε μια σχάρα υγραερίου, διατηρείτε πάντοτε ανοιχτό το καπάκι για να αποφύγετε τη συσσώρευση αερίου.

Να μην σκύβετε πάνω από την σχάρα, κατά την ανάφλεξη των καυστήρων ή στο μαγείρεμα. Εάν η ψηστιέρα υγραερίου δεν αναφλεγεί κατά την πρώτη δοκιμή, περιμένετε πέντε λεπτά για να καθαρίσει το αέριο πριν δοκιμάσετε ξανά.

Share this content

Add a comment